Ga naar de inhoud van deze pagina Ga naar het zoeken Ga naar het menu
Vorige pagina

06 Commissie Waterkeringen

vrijdag 5 juli 2024

09:30 - 12:30
Locatie

Seat2Meet

Voorzitter
Jeroen Haan
Agenda documenten

Agendapunten

  1. 1

    mondelinge terugkoppeling LV 21 juni 2024

  2. 2

    (bijlage CWK 24-23-2. Ter vaststelling).

  3. 3

    1. (bijlage 24-24a, b en c. Ter bespreking, ter besluitvorming
    a. Aanbevelingen Doornbos MLT financiering HBWP
    b. Beknopte samenvatting extra bestuurlijke gespreksronde Gerard Doornbos
    c. Concept LV besluit Middellange termijn financiering HWBP


    Gevraagd besluiten:
    1. De CWK wordt gevraagd te reageren op de aanbevelingen van Gerard Doornbos mbt de middellange termijn financiering van het HWBP. Ter vergadering zal Gerard Doornbos online deelnemen aan de CWK en zijn aanbevelingen mondeling toelichten.
    2. De CWK wordt gevraagd in te stemmen met bijgevoegd voorgenomen besluit over Middellange termijn financiering HWBP en deze vervolgens in de waterschapsbesturen te bespreken en via de CWK vervolgens in de Ledenvergadering. In het voorgenomen besluit zijn de relevante aanbevelingen van Gerard Doornbos verwerkt.
    3. De CWK wordt gevraagd te reageren op de aanbeveling van Gerard Doornbos om een kleinere groep CWK-leden aan te stellen in die vaker vergadert en advies aan de CWK uitbrengt over strategische kwesties.
    De CWK wordt gevraagd kennis te nemen van en te reflecteren op het voorstel voor vervolg mbt aanbevelingen over communicatie. Ter vergadering geeft de Unie van Waterschappen een de korte presentatie.

  4. 4

    (bijlage 24-25. Ter oordeelsvorming)
    a. Oplegger voorstel PGEB
    b. Afspraken waterschappen over Projectgebonden Eigen Bijdragen HWBP-projecten


    Gevraagd besluiten:
    1. De CWK wordt gevraagd oordeelvormend te spreken over het voorstel dat naar aanleiding van de aanbevelingen van Gerard Doornbos wordt gedaan om voor de volgende onderwerpen nadere afspraken over de 10% Projectgebonden Eigen Bijdragen van HWBP-projecten (PGEB) te maken:
    a. in de volgende CWK-vergadering over verschillen tussen de werkelijke PGEB van de waterschappen en een beoogde PGEB van 10% voor afgeronde projectfasen van 2014 t/m 2022;
    b. in 2025 over het aanvragen van minder subsidie als waterschappen in voorgaande jaren minder dan 10% PGEB hebben betaald.
    2. De CWK wordt gevraagd aan te geven wat er nodig is om over punt a in de volgende CWK-vergaderingte besluiten.

  5. 5

    (bijlage CWK 24-26 en 26a. Ter kennisneming, ter beeldvorming)
    A beslisdocument voor actualisatie van de profielen van vrije ruimte


    Gevraagd besluiten:
    1. De CWK wordt gevraagd Kennis te nemen van de Opzet beslisdocument actualisatie profielen. DGWB/Peter van ‘t Hoog zal ter vergadering een korte toelichting geven.
    2. De CWK wordt gevraagd Van gedachten te wisselen over de bestuurlijke dilemma’s die spelen bij de vier hoofdkeuzes die in de Opzet beslisdocument actualisatie profielen zijn benoemd:
    a. Samenwerking voor het maken van zorgvuldige afwegingen.
    In hoeverre vraagt effectieve actualisatie actieve betrokkenheid van alle bestuurslagen? Gaan we bij de actualisatie de afwegingen gezamenlijk maken (alle bestuurslagen) of vanuit de bestaande rollen en verantwoordelijkheden?
    b. Actualisatie profielen van vrije ruimte: eenmalig of periodiek.
    Richten we ons op het tot stand komen van geactualiseerde profielen op zich of richten we ons op een methodiek van actualisatie die met een bepaalde periodiciteit plaats vindt?
    c. Balans tussen nationale uniformiteit en regionaal maatwerk voor actualiseren van profielen van vrije Ruimte.
    Ook als buiten discussie staat dat ingespeeld moet kunnen worden op situationele verschillen, blijft de afweging of het zwaartepunt moet liggen bij landelijk bepaalde uitgangspunten (dat biedt houvast en duidelijkheid en voorkómt ‘grensverschillen’) of bij de autonomie van de decentrale besturen (met acceptatie van regionale verschillen, ook voor gelijke situaties).
    d. Balans tussen maximale bescherming en maximaal medegebruik.
    Hoe bepalen we dat we voldoende beschermen maar ook niet meer dan nodig? Maximale bescherming is uit oogpunt van waterveiligheid meest robuust, maar levert ook de meeste beperkingen op ten aanzien van andere functies.

  6. 6

    (bijlage CWK 24-27. Ter kennisname).

  7. 7
    Rondvraag.
  8. 8
    Sluiting.